סרבנות גט הינה תופעה בעייתית בהלכה היהודית ולמי שבא בנישואין במסגרת בית דין רבני. סרבנות זו מתרחשת על ידי הגברים, משום שמבחינת ההלכה רק הבעל יכול לתת גט לאישה והוא חייב לעשות זאת מרצונו. ההגדרה הרשמית של סרבן גט היא מצב בו גבר נשוי לא מוכן לסיים את נישואיו באופן רשמי על פי ההלכה, למרות שנישואים אינם מתממשים. מצב זה מונע מהאישה להינשא לאדם אחר ולהמשיך בחייה כרצונה.
הסיבות לסרבנות גט
אחת הסיבות העיקריות לתופעה של סרבנות גט מגיעה מרצונו של סרבן גט להשיג תנאים טובים יותר בהסכם הגירושין מה שנקרא סחטנות גט. מצב זה מתרחש כאשר הבעל רוצה לשפר את מעמדו בהסכם הרכוש או לשפר את מצבו בכל הנוגע לילדים ולמזונות. כמו כן, סרבן גט יכול לעשות זאת מתוך רגשי עליונות על אשתו, מיזוגיניות, קנאה ונקמנות כלפיה. לעיתים המהלך הבא של סרבן גט יהיה להגיש תביעת שלום בית על מנת להמשיך את הנישואין ולכפות אותם על הצד האחר.
השלכות של סרבנות גט
אישה שבעלה הוא סרבן גט נחשבת על פי ההלכה ועל פי חוקי מדינת ישראל כאישה נשואה ולכן לא יכולה להינשא. כמו כן, אם היא מקיימת מערכת יחסים ויחסי אישות עם גבר אחר, היא נחשבת לנואפת ולא תוכל להינשא לבן זוגה הנוכחי במסגרת בית דין רבני לאחר סיומי נישואיה עם סרבן הגט.
כמו כן, אם ייוולדו לה ילדים כתוצאה ממערכת יחסים חדשה בעודה מסורבת גט, ילדים אלו יחשבו לממזרים וייתכן כי לא יוכלו בעצמם להתחתן במסגרת הרבנות. במקביל, סרבן הגט יכול לקיים מערכות יחסים הכוללות יחסי אישות עם אישה אחרת ולא ייחשב נואף. עם זאת, יהיה סרבן הגט מחויב במזונות כלפי אשתו, מה שיכול לשמש כאמצעי לחץ בידיה.